A Női Színlelt Orgazmus Kérdőív magyar változata | kutatási beszámoló cikk a Magyar Pszichológiai Szemlében

A Női Színlelt Orgazmus Kérdőív magyar változata | kutatási beszámoló cikk a Magyar Pszichológiai Szemlében

Magyar nők orgazmus-színlelésének pszichológiai összefüggéseit feltáró tanulmány jelent meg a Magyar Pszichológiai Szemlében. A szerzők a PTE BTK Pszichológia Doktori Iskolájának hallgatói, Csányi Edit és Őry Fanni, valamint témavezetőjük dr. Meskó Norbert.

Kottász Gergely, Bizonytalanság miatt színlelnek szexuális kielégülést a nők - állítja egy PTE-s kutatás címmel írt összefoglalót az UnivPécs oldalán.

 


Magyar Pszichológiai Szemle

 

Elméleti háttér
A női orgazmusszínlelés jelenségének tanulmányozására fejlesztett egyik mérőeszköz a Faking Orgasm Scale for Women (FOS; Női Színlelt Orgazmus Kérdőív), amely a nők orgazmusszínlelési szokásait vizsgálja két különböző helyzetben. Ennek köszönhetően alaposabb megértést nyerhetünk az orális szex fogadásakor és közösüléskor alkalmazott orgazmusszínlelés komplex folyamata mögött meghúzódó okokról.

A kutatás célja
A vizsgálat célja a Faking Orgasm Scale magyar változatának elkészítése, pszichometriai ellenőrzése és validálása.

Módszer
A kutatásban használt két mintán online kérdőívcsomagokkal végeztük a felmérést. A kérdőív faktorszerkezetének elemzésekor 2220 női kitöltő (átlagéletkor = 24,4 év; SD = 7,48 év; 18–80 év között) adataival dolgoztunk. A validáláshoz az előző minta egy része, 768 nő (átlagéletkor = 22,6 év; SD = 4,54 év; 18–48 év között) töltötte ki a kérdőívcsomagot: Női Színlelt Orgazmus Kérdőív (FOS), a Nők Szexuális Működési Modelljei Kérdőív (WSWMS), és a Szexuális Motiváció Kérdőív (YSEX?-HSF).

Eredmények
A faktorelemzés megmutatta, hogy a Női Színlelt Orgazmus Kérdőív magyarra fordított változata illeszkedik az eredeti változat faktorstruktúrájára. A különböző okokból színlelt orgazmus eltérő szexuális működési modellekkel és szexuális motivációkkal mutat együtt járást. Továbbá a színlelő és nem színlelő nők között különbség mutatkozott a szexuális elhatárolódásuk mértékében és partnerük gondoskodásának megélésében. A színlelőkre jellemzőbb, hogy személyes szexuális céljaik elérése érdekében és az érzelmi nehézségekkel való megküzdésként vesznek részt szexuális tevékenységekben, mint nem színlelő társaikra.

Következtetések
Eredményeink azt mutatják, hogy a magyar mintát vizsgáló kutatók számára egy megbízható, jól hasznosítható eszköz áll rendelkezésre. Mivel a Női Színlelt Orgazmus Kérdőív magyar változata egy prediktív eszköznek tekinthető, számos szexualitással és párkapcsolattal összefüggő kutatásban alkalmazható.

 

Forrás: Magyar Pszichológiai Szemle

Pszichológia Intézet

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36-72/ 501-516    pszichologia.btk@pte.hu